XAMPP Kurulumu ve Kullanımı | Bilgisayarda PHP Kodları Çalıştırma
Bu videoda PHP dosyalarınızın bilgisayarınızda çalışması için yapılması gerekenleri anlatacağım. XAMPP, kelime anlamı olarak Apache, MySQL, PHP ve Pearl’ün baş harflerinden oluşuyor. X harfi de platformlar arası anlamına geliyor.
XAMPP Programı Nedir? Nasıl Kurulur?
PHP dosyaları bilgisayarınızda HTML dosyaları gibi çalışmaz. PHP dosyalarını bilgisayarınızda çalıştırabilmeniz için, bilgisayarınızı bir sunucu olarak göstermeniz gerekiyor. Bu da ne demek, bir aracı uygulama yardımıyla hem veri tabanlarını kullanmak için MySQL gibi uygulamalar hem de PHP dosyalarını çalıştırabilmeniz için Apache gibi uygulamalara ihtiyacımız var. Bunları tek tek kurmamıza gerek yok. Bunları bir paket halinde indirip, tek bir kurulumla tüm bu uygulamaların bilgisayarımıza kurulmasını sağlayabiliyoruz. Birkaç tane bu amaca hizmet eden uygulama var. Bunlardan biri de XAMPP. Windows için, Linux için ve Mac bilgisayarlar için bu uygulamayı kurabiliyorsunuz. Web sitemiz apachefriends.org. Hangi işletim sistemi üzerinde kurulum yapacaksanız o işletim sistemine sahip butona tıklayın. Ben Windows üzerinden kurulum yapacağım için Windows butonuna tıklıyorum ve kurulum dosyasını bilgisayarımıza indirelim. Uygulamayı indirdikten sonra çalıştıralım ve kuruluma başlıyoruz.
XAMPP Ücretli mi?
XAMPP ile burada gördüğünüz gibi WordPress, Drupal, Joomla gibi açık kaynak kodlu sistemleri bilgisayarınıza ücretsiz bir şekilde kurabilir ve üzerlerinde düzenleme yapabilir, içerik girebilir ve normal bir web sitesinde kullanıyormuş gibi kullanabilirsiniz. Bu sistemler, bu içerik yönetim sistemleri, PHP tabanlı sistemler olduğu için bilgisayarınızda bu sistemleri kullanabilmek için XAMPP gibi programlara ihtiyacınız var. Kurulum sırasında izin ekranı ile karşılaştığınızda Allow Access diyerek kuruluma devam etmeniz gerekir.
Şimdi bu videoyu PHP tabanlı içerik yönetim sistemlerini bilgisayarımızda çalıştırabilmeniz için çekiyorum. Dolayısıyla bizim ihtiyacımız olan 1-Apache, 2-MySQL. Çünkü WordPress üzerinden gidecek olursak, WordPress MySQL’e ihtiyaç duyan bir içerik yönetim sistemi. Dolayısıyla bizim ihtiyacımız olan burada hem Apache hem de MySQL.
Öncelikle MySQL sistemini, veri tabanı sistemini çalıştıralım. Hemen yanındaki Start butonuna tıklıyorum ve yine Firewall’a böyle bir izin vermeniz gerekebilir. Allow Access butonuna tıklıyorum. Ve bu MySQL kelimesinin ardında bir yeşil renk göreceksiniz, bu yeşil renk MySQL sisteminin başarılı bir şekilde, stabil bir şekilde çalıştığını ifade ediyor bize.
[postlink id=”4903″ title=”XAMPP Alternatifi WampServer Kurulumu”]
Şimdi Apache seçeneği için de aynı şeyi yapalım. Start butonuna tıklıyorum ve Apache’nin de arka planında yeşil rengi görüyorsanız eğer, Apache uygulaması da başarılı bir şekilde çalışıyor demektir.
XAMPP PHP Çalıştırma
XAMPP dosyasını kurduk, Setup dosyasını kurduk ve PHP dosyalarını çalıştırabilmeniz için gereken Apache ve MySQL’i de böylece kurmuş olduk. Şimdi bakalım tüm bu uygulamalar doğru bir şekilde çalışıyor mu? Adres çubuğuna geliyorum. Buraya Localhost yazıyorum ve Localhost yazdığınızda böyle bir sayfa ile karşılaşırsınız eğer, PHP dosyalarını da çalıştırabilirsiniz demektir bu.
Şimdi gelin örnek bir PHP dosyasının nasıl çalıştırılabileceğini göstereyim. Bilgisayarınızdaki herhangi bir PHP dosyasını alıp, bunu çalıştır diyemezsiniz. Bu kurulumu kurduğunuz yerin altında, başka bir klasör içerisine, bu dosyaları aktarmanız gerekir. Hatırlarsanız kurulum esasında C’nin altındaki bir XAMPP klasörüne bu kurulumu yapmıştık. Hemen o klasöre ulaşalım. Win + R ile Run açıyorum ve buraya C:/xampp yazıyorum, yani C klasörünün içerisindeki XAMPP klasörüne ulaş demek oluyor bu. Enter butonuna tıkladığımda, gördüğünüz gibi, burada çeşitli klasörler var.
[postlink id=”5273″ title=”Localhost’ta Wordpress İçin En Hızlı Program: Laragon”]
Bizim kendi oluşturduğumuz PHP dosyalarını yerel sunucuda çalıştırmak için, htdocs‘un altına girmemiz gerekiyor. Diğer klasörlerle işimiz yok. Bunun altına girdiğimizde, bakın burada index.php adında bir dosya göreceksiniz. Localhost’la ilişkisine kabaca bakacak olursak, şöyle bir anlamı var. Localhost dediği yer aslında bizim bu klasörümüz. Yani biz bu klasör içerisinde yaptığımız herhangi bir dosya dizilimini tarayıcımızda görebileceğiz. index.php içerisinde Localhost’a girenlerin Dashboard’a yönlendirildiği bir kod mevcut. Dolayısıyla biz Localhost yazdığımızda, otomatik olarak Dashboard’un içerisine giriyor. Yani bu sayfaya giriyor. index.php’yi açıyorum. Böyle bir sayfayla karşılaşıyoruz. Bahsettiğim yönlendirme işlemi burada. Bu dosyanın içerisindeki kodları silebiliriz. Aynı zamanda bu dosyayı da silebiliriz. Bu dosyayı siliyorum ve yeni bir index.php dosyası oluşturuyorum. Ve bu dosyanın içerisine girip, ilk satırımızı yazalım ve bunu kaydediyorum. Şimdi az önce girdiğimiz Localhost’a tekrar giriyorum. Dashboard kısmını silerek ve index ismini otomatik bir şekilde ana sayfa olarak tanımladığı için, sadece Localhost yazarak bu klasördeki Index’i bize gösteriyor. Buraya başka bir isim yazarsam eğer, ekin.php yazarsam eğer, bana bunu göstermeyecek, klasörlerin kendilerini gösterecek. Çünkü ana sayfa olarak index adında bir dosya arıyor ve bulamıyor. Ben buraya manuel olarak dosyanın ismini yazdığımda ise yine görünecek. Aslında burada göstermek istediğim şey, PHP dosyalarımızın bilgisayarımızda nasıl çalıştığı. Siz bu klasör içerisine WordPress kurulumu da yapabilirsiniz, diğer PHP tabanlı içerik yönetim sistemlerini de kurabilirsiniz. Eğer PHP kodlama ile ilgileniyorsanız, bu işletim sistemlerini kurmadan kendi PHP dosyalarınızı da çalıştırabilirsiniz. Tüm bunların yanında veri tabanıyla da işlem görecekseniz, MySQL’in satırındaki Admin butonuna tıklayarak, phpmyadmin’in sayfasına ulaşabilir ve burada yeni veri tabanları oluşturabilir ve dilediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz.
Bilgisayarınızı kapatıp açarsanız, bu uygulamaları yeniden çalıştırmanız gerekecektir. Çünkü bunlar kendi içlerinde birer uygulama aslında. XAMPP klasörüne gittiğimizde, XAMPP klasörünün altında, buna tıklayarak, bu Control’e tıklayarak bu panelin açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu Control.exe dosyasını başlangıca da aktarabilirsiniz. Windows’un başlangıç klasörüne de koyabilirsiniz. Böylece bilgisayarınız açıldığında, otomatik olarak bu uygulama da açılacaktır. Bu uygulamanın kaynağının nerede olduğunu bilmek faydalı olabilir. C diskinin içerisine kurduğumuz için, C’nin altındaki XAMPP klasörünün altındaki control.exe kontrol panelinin kendi dosyası. Bunu da söyleyeyim.
XAMPP Kurulum Hatası ve Çözümleri
XAMPP Apache / Localhost Çalışmıyor Sorunu Çözümü: Eğer Apache seçeneği yeşil olarak görünmezse, muhtemel olarak port hatası / port çakışması var demektir. Bakın burada port olarak 80’i görüyor. 80 genel bir port değeri ve eğer böyle bir çakışma yaşarsınız, Config butona tıklayalım. Apache httpdconf seçeneğini seçelim. Bunu seçtiğimizde, böyle bir Notepad açılacak. Arama yapmamız gerekecek. Listen 80 olarak aramamızı yapıyoruz ve buradaki port değerini biz kendimiz başka bir değerle değiştirebiliriz. Bu değeri değiştirip, dosyayı kaydedip kapattığımızda, sonra da tekrar Stop ve Start dediğimizde bu port çakışmasının önüne geçebiliriz.
MySQL Shutdown Unexpectedly Hatası Çözümü: Eğer MySQL shutdown unexpectedly şeklinde bir hata alıyorsanız XAMPP’i kapattıktan sonra C:\xampp\mysql\data klasörü içindeki ibdata1 dosyasını silip XAMPP’i yeniden başlatın.
Popular Tutorials
Wordpress blog açtıktan sonra yapılması gereken ilk şey ,Wordpress sitesi için Google Analytics kodu eklemek. Google Analytics kodu nasıl alınır, Wordpress’e adım adım nasıl eklenir, bunu öğreniyoruz.
Wordpress’te özel alanlar, hazırladığınız web sitesinin özel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Wordpress,…
Wordpress tema yükleme ve kurulum işlemi nasıl yapılır? Wordpress tema nasıl yüklenir? Wordpress’e tema eklemenin yolları nelerdir? Wordpress’te kolay yoldan tema kurulumu nasıl yapılır?
WordPress bir blog içerik yönetim sisteminden öte özelliklere sahip. WordPress ile portfolyo…
Wordpress’e bir görsel yüklediğinizde, bu görselin kalitesi %90’a sıkıştırılır ve daha hızlı…
Wordpress ile kişisel web sitesi yapmak ve portfolyo sitesi kurmak için yapılması…