Windows 11 ISO İndirme ve Format USB Hazırlama (Rufus Kullanımı)

Windows 11 ISO İndirme ve Format USB Hazırlama (Rufus Kullanımı)

Microsoft Windows 11 ISO dosyası internetten nasıl indirilir? Rufus uygulaması kullanılarak flash disk ile format USB’si nasıl hazırlanır? Bu video ile Windows 11 ISO dosyası indirme, Windows 11 kurulumu için format UBS’si hazırlama, Rufus kullanımı hakkında bilgi veriyorum.

Windows 11 ISO Dosyası Nasıl İndirilir?

Bilgisayarımıza Windows 11 kurmak istediğimiz için öncelikle elimizde bir Windows 11 dosyası olmak zorunda. Bunu da internetten indireceğiz. Microsoft’un kendi sitesinden işletim sistemlerini indirme iznimiz var. Microsoft’un indirme sitesine ulaşmak için en pratik yol Google’da arama yapmak. Google’a Download Windows 11 yazınca, Enter’a basınca karşımıza çıkan seçeneklerden Download Windows 11 Microsoft linkine tıklayacağız. Üstteki URL kısmında microsoft.com adresinin yazılı olduğunu emin olalım. Sahte sitelere düşmeyelim. Bu linke tıklıyorum, Microsoft’un kendi sayfası. Bu sayfanın aşağısına doğru indiğimizde Download Windows 11 Disk Image yazılı bir başlık olacak. Hemen yanında da ISO yazacak. Bunu Ingilizce veya Türkçe kullanmanız fark etmez, burada ISO yazan kısma dikkat edeceğiz. Hemen altındaki açılır kutuya tıklayalım. Windows 11 seçeneğini seçelim. Sonra da Download butonuna tıklayalım.

Download butonuna tıkladığımızda dil seçimi yapmamızı isteyecek. Yine buradaki açılır kutuda İngilizce indirmek istiyorsanız İngilizce, Türkçe indirmek istiyorsanız da Turkish seçeneğini seçerek Confirm butonuna tıklayalım ve son olarak 64bit Download butonu çıkacak. Bilgisayarımızda bu dosyayı indirebileceğimiz klasörü seçiyoruz ve ardından Save butonuna tıklıyoruz.

Windows 11 ISO Dosyası Kaç GB?

ISO dosyasının bilgisayarımıza inme işlemi tamamlandığında kaç gigabyte olduğuna bakıyoruz. 5 gigabaytlık bir dosya olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu Windows’u kuracağımız flaş diskin boyutunun en az 8 gigabyte olması gerekiyor.

Windows 11 USB Nasıl Kurulur?

ISO dosyası bilgisayarımıza indikten sonra şimdi de yeni bir programa ihtiyacımız var. Rufus programı. İndirdiğimiz ISO dosyasını flaş diske boot edilebilir bir şekilde kaydetmek için ihtiyacımız var bu programa. Rufus.ie adresine girerek bu sayfaya ulaşıyoruz. Bu sayfanın biraz aşağısına doğru indiğimizde İndir kısmı göreceksiniz, indir kısmının altında da büyük punto ile yazılmış Rufus ve versiyon numarası görünecek. Buna tıklayalım. Bilgisayarımızda bu dosyayı indireceğimiz klasörü seçiyoruz. Sonrasında Save butonuna tıklayarak Rufus’un bilgisayarımıza inmesini sağlıyoruz. 1mb’lık bir dosya olması vesilesiyle bilgisayarımıza çok hızlı bir şekilde inecektir. Rufus programını çalıştıralım.

Rufus Boot Edilebilir Windows Diski Oluşturma

Şimdi burada, bu program üzerinde boot edilebilir bir disk oluşturmak için dikkat etmemiz gereken şeylere sırasıyla bakalım. Windows 11’i flash diskimize kuracağımız için öncelikle flash diskimizi bilgisayarımıza takalım. Flaş diski bilgisayara taktığımda otomatik olarak burada gördü. Eğer bu flash disk içerisinde önemli dosyalarınız varsa, bunları öncelikle yedeklemenizi öneririm. Çünkü bu flaş diske komple format atacak ve yeniden sadece içerisine Windows 11’i yükleyecek. Dolayısıyla bu flaş disk içerisindeki tüm dosyalar kaybolacaktır. Bu bilinçle hareket etmeniz gerekiyor. Taktığım flaş disk, 16 gb’lık bir flaş disk. Minimum 8 gigabaytlık bir flaş diske ihtiyacım olduğu için 16 GB bana fazlasıyla yetiyor.

[postlink id=”6400″ title=”Windows 11 Temiz Kurulum Nasıl Yapılır?”]

Şimdi de bilgisayarımızdaki Windows 11 ISO dosyasını seçmemiz gerekiyor. Select butonuna tıklıyorum. Masaüstüne indirdiğim yaklaşık 5 gigabaytlık Windows 11 ISO dosyasını seçiyorum. Open butonuna tıklıyorum. Bu arada şu anda varsayılan olarak Rufus programı İngilizce olarak kullanılıyor. Dilerseniz sol alttaki dünya ikonuna tıklayarak dilini değiştirebilirsiniz. Hemen Türkçe’ye çevirelim. Türkçe’ye çevirdiğimde arayüz Türkçe olacaktır. Image seçeneği kısmında Standart Windows 11 Installation kalabilir. Bu değerler üzerine değişiklik yapmıyoruz. Disk bölüm düzeni GPT olarak alacak. Hedef sistemi de UEFI olarak kalacak. Yeni birim etiketi kısmında bilgisayara girdiğinizdeki flaş diskinizin ismini buraya yazabilirsiniz. Format atacağı için yeni bir isimlendirme olacak bu. Buraya Windows 11 ya da Win11 gibi tanımlamalar yapabiliriz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra başka değişiklikler yapmamıza gerek yok. Direkt olarak Başlat butonuna tıklıyorum. Bu butona tıklandığımda az önce bahsettiğimiz flaş diskin içerisindeki tüm verileri silecek ve onun yerine Windows 11 kuracak. Flaş diskin içerisindeki tüm içeriğin silinmesini kabul ediyorsanız, Tamam butonuna tıklayabiliriz. Gördüğünüz gibi düzenlemeler başladı ve yaklaşık 10 dakika içerisinde bu format işlemi tamamlandı. Disklerime baktığımda burada flaş diskimi görebiliyorum. Bunun içerisine girdiğimde de Windows 11’in kurulu olduğunu görebiliyoruz. Rufus programı aracılığıyla boot edilebilir diskler bu şekilde oluşturuluyor. Sonrasında, boot ekranında flash diski önceliğe alırsanız, muhtemelen başarılı bir şekilde Windows 11 kurulumunu başlatabilirsiniz. Ama yine de naçizane tavsiyem daha önceden Windows 11 kurulum tecrübesine sahip biriyle bu işlemi yapmanız.

 

Popular Tutorials

Windows’da DNS Ayarlarını Değiştirme
Windows’da DNS Ayarlarını Değiştirme

İnternet bağlantısı yavaşsa ve hızlandırmak için yol yordam arıyorsanız bilgisayarın DNS ayarlarını…

QuickTime ile Videoları Kırpmak
QuickTime ile Videoları Kırpmak

Kesilecek, kırpılacak bir videonuz varsa MacOS’ta ekstra bir program araştırmanıza gerek olmadan,…

Macbook’a Format Atmak ve Fabrika Ayarlarına Döndürmek
Macbook’a Format Atmak ve Fabrika Ayarlarına Döndürmek

Apple’ın Macbook Air ya da Macbook Pro bilgisayarlarına format atmak ve fabrika…

Audition ve Premiere MME Internal Device Error Hatası Çözümü
Audition ve Premiere MME Internal Device Error Hatası Çözümü

MME Internal Device Error hatası, Adobe Premiere veya Adobe Audition kullanıcılarının Windows…

OBS Studio’dan Canlı Yayın Uygulaması Zoom’a Ekran Paylaşımı Nasıl Yapılır?
OBS Studio’dan Canlı Yayın Uygulaması Zoom’a Ekran Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Zoom uygulaması, pandemiye kadar çok da bilinen bir uygulama değildi. Pandemi ile…

VirtualBox ile Adım Adım Windows 11 Kurulumu Nasıl Yapılır?
VirtualBox ile Adım Adım Windows 11 Kurulumu Nasıl Yapılır?

VirtualBox ile sanal makineye adım adım Windows 11 işletim sistemi nasıl kurulur?…