Klipleri Tek Tuşla En Doğru Kopyalama Yöntemi
Premiere’deki görüntüleri, klipleri basit bir şekilde çoğaltabileceğiniz iki yöntem göstereceğim. Kliplerden birinin başka bir görüntü üzerinde nasıl durduğunu görmek, görüntü üzerinde bir animasyonu başka bir görüntü üzerinde de kullanmak, renk düzenlemesi yaptığımız Adjustment Layer’ları veya iki klip arasında kullanılan geçiş efektlerini başka bir konumda kullanmak isteyebiliriz. Bu tip durumlarda klipleri çoğaltmamız gerekir. Üzerine efekt eklediysek, bu efektlerle birlikte de kopyalama yaptığından çoğu zaman pratik bir işlem olabilir klip çoğaltma.
Videonun üzerine metin ekledim. Ben bu metni başka bir alana da kopyalamak istiyorum. Dediğim gibi siz bunu bir geçiş efekti olarak da düşünebilirsiniz, video üzerinde kullanılan bir animasyon olarak da düşünebilirsiniz veya başka bir görüntü olarak da düşünebilirsiniz. Buradaki örneğe göre bu bir metin ve ben bu metni başka bir yerde kullanmak istiyorum. Yöntemlerden biri bilgisayar kullanmaya başlarken ilk öğrendiğimiz şeylerden biri olan kopyala yapıştır yöntemi. Eğer uzun bir timeline’a sahipseniz, bu yöntem sizin daha çok işinize yarayacaktır.
Klavyeden Ctrl + C’ye basarak. kopyalayıp Ctrl + V’ye basarak da yapıştırabiliyoruz. Aynı şekilde kopyalamak istediğimiz nesnenin üzerine sağ tıklayıp Copy diyerek ve sonra da timeline çizgisini yapıştırmak istediğiniz yere götürerek Edit > Paste de diyebiliriz. Bakın zaten kısayol olarak Ctrl + C ve Ctrl + V’yi burada gösteriyor. Buradan da kopyala yapabilirsiniz.
Tabii ki kopyala yapıştır bilmeyen çok insan yoktur. Ancak burada şöyle bir sorun var. Buraya, timeline çizgisinin bulunduğu yere, kopyaladığınız nesneyi yapıştırmak istediğiniz zaman katman bire yapıştıracaktır. Dolayısıyla alttaki görüntü bozacağı için bu bizim istediğimiz bir şey değil. Üste yapıştırmasını istiyoruz, ikinci katmana yapıştırmasını istiyoruz. Bunu yapabilmenin yolu da şu. Timeline’ın solundaki bu alana baktığımızda V1’i göreceksiniz. Şu anda V1’in üzeri mavi renkle çevrili. Bu V1’in seçili olduğu anlamına geliyor. V2 ve V3 gibi diğerlerine bakacak olursak, onlar da herhangi bir renk yok.
Üzerlerine tıkladığımızda onların da renklenmesi sağlayabiliriz. Şimdi V2’nin üzerine tıklıyorum ve tekrar yapıştırıyorum. Gördüğünüz gibi yine aynı yere yapışıyor, istediğim gibi üzerine, buradaki klibin üzerine yapıştırmak istediğim zaman timeline çizgisini yapıştırmak istediğim konuma getiriyorum. V1’i iptal ediyorum ve V2’yi seçiyorum. Burada hangisi seçiliyse, o katmanın üzerine yapıştırma işlemi yapacak. Şimdi Ctrl + V’ye bastığımda gördüğünüz gibi, görüntüyü bölmeden, görüntünün üzerine yani V2 katmanına bu yapıştırma işlemini yapacak. V3’e de yapıştırmak isteyebiliriz. O zaman ne yapıyoruz? V3’ü seçiyoruz sadece ve sonrasında Ctrl + V ile yapıştırma işlemini yapıyoruz. Yöntemlerden biri bu. Dediğim gibi, timeline’ın geniş olduğu yerlerde daha çok kullanılıyor. Eğer buradaki nesneyi seçebiliyorsanız timeline içerisinde, daha hızlı bir yolu var. Bu sefer sürükle bırak yöntemiyle yapacağız bu çoğaltma işlemini. Klavyeden Alt tuşuna basıyorum.
Klibin üzerine tıklayarak kopyalamak istediğim alana sürüklüyorum. Fareden elimi kaldırdığımda ise seçili olan nesnenin buraya kopyalandığını göreceksiniz. Bu da alternatif bir yöntem. İkisini de bilin, bu iki yöntemi de bilin. Böylece ihtiyacınız olduğu zamanlarda hızlı bir şekilde bu kopyalama işlemini yapabilirsiniz.
Popular Tutorials
Log, logaritmik kelimesinin kısa olarak kullanımıdır. Video çekerken log formatında çekmek, daha…
Müzikli iç mekan ve dış mekan çekimlerinde müziklerin seslerinin birbirinden farklı olması…
Video dosyalarınızdaki sessiz alanları, boşlukları, konuşmalarda es verilen alanları silmekle uğraşıyorsanız bu…
Videolarda Fade In ve Fade Out tekniği, görüntülerin ve müziklerin görüntülenme ya…
Adobe Premiere ile sadece videolara değil, seslere müdahale etmek de mümkün. Bu…
Bu dersimizde Premiere’de hareketli okun nasıl yapıldığını, videolarınıza bu okun nasıl ekleneceğini…