Fotoğraflara Sinematik Renk Tekniği: Lightroom Blockbuster

Fotoğraflara Sinematik Renk Tekniği: Lightroom Blockbuster

Blockbuster, sinema sektöründe yüksek bütçeyle çekilen ve gişesi iyi olması beklenen filmlere deniyor. Aslında karşılaştığımız birçok film de aynı isimle adlandırılan Color Grading tekniğini kullanıyor. Instagram’da bu teknikle düzenlenmiş tonlara sahip onlarca fotoğrafa da denk geliyoruz. Ben de şimdi size fotoğraflarınıza alternatif olarak kullanabileceğiniz bu renk tekniğinin Lightroom’da nasıl yapıldığını gösteriyorum.

3 tane görsel seçtim, bu 3 görselle de benzer işlemi yapacağız. Bir tanesi uzun sürecek, çünkü burada neyin ne olduğunu anlatacağım. Diğerlerini de daha hızlı geçeceğiz. Yapacağımız işlem sağ tarafa geliyorum, sağ taraftaki panellerde yapacağımız renk değişikliğini Split Toning üzerinden yapacağız. Buradaki turuncu ve mavi denilen Orange ve Teal renk tonlarını öncelikle bulmamız gerekiyor.

Hue değerini değiştirip Saturation kısmını da değiştirirsem, yani yoğunlaştırırsam, değiştirdiğim renge göre bir görünüm kazanıyor. Ama özellikle bazı tonlar var ki, filmlerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Şimdi biz de bunu yapacağız. Öncelikle hangi değerleri vermemiz gerektiğini bilelim bu iki Hue değerine de.

Renklerde bunun bir yöntemi var. Google’ın arama bölümüne Hue Angel yazıyorum ve altta gördüğünüz gibi bazı şeyler açıldı, For Yellow tarzında. Ben for Orange yani turuncu için bir Hue Angel değeri arıyorum. O nedenle buraya Hue Angel For Orange yazıyorum Karşıma direkt olarak bir derece çıkıyor. Benim burada kullanacağım derece bu.

Bunu bir hafızada tutalım. Bir de buraya For Teal yazıyorum. Alttaki değere ulaşmak için bir açı numarası arıyorum. For Teal yazdığımda ise bu sefer bana yüz seksen dereceyi öneriyor. Şimdi gelelim Lightroom’a. Lightroom’da ne demiştik? Turuncu için değer 18,6. Burada 18,6 yazamadığımız için ona en yakın olan değeri bize gösterecek. Buraya 18,6 yazsam dahi beni 19 değerine yönlendirecek. Bu 19 iken Saturation kısmını artırıyorum. Gördüğünüz gibi görsel üzerindeki turuncu renk ağırlıklı olanlar artıyor. Çok abartmamak lazım tabii. Şimdi bir de Teal rengi için olan, yani mavi renk için olan değeri buraya yazalım. Neydi, 180’di, 180’i buraya yazıyorum ve gördüğünüz gibi bu turuncuya geldi, bu da Teal değerine geldi. Bunun Teal değerine geldiğini nereden anlayacağız? Yine Saturation değerini biraz artırarak.

Saturation değerini artırdığımda tamamlayıcı bir renk olduğu için turuncunun önüne geçebiliyor. O nedenle çok artırmamamız lazım. Sonuna kadar artırdığımızda turuncu rengi kaybediyoruz. Onun için yine ara tonlarda bir ton uygulamamız gerekiyor, ikisinin de orta değerlerde olması yeterli düzeyde olabilir. Normalde filmler 16:9 çekilirler. Bu 16:9 bir görsel değil. Bunu 16:9 olarak çevirebilirim de. Bu nedenle R’ye basıyorum. R harfi beni Crop özelliğine götürüyor. Burada orjinal yerine. 16:9’u seçersem eğer, tam boyutu elde etmiş olurum. Enter diyorum ve istediğimiz etkiyi yarattı. Değerlerle oynayabiliriz istersek. Biraz karanlık verebiliriz mesela, kontrastı biraz artırabiliriz. Yaklaşık bu değerlerde fena durmuyor. Blockbuster efekti ile bu hale geldi. Bu renk tonunu Instagram’da da bolca görüyorsunuz.

Diğerlerini de aynı şekilde yapalım. 19 yazıyorum, alttakine 180 yazıyorum. Bunu biraz arttırıyorum. Saturation’ı da biraz artırıyorum ve Crop’u unutmayalım. Crop için de 16:9’u seçiyorum. Tabii seçmek zorunda değilsiniz ama daha sinematik bir etki yaratmak için şu anda ben 16:9’u seçiyorum. Sinemalarda bu şekilde görünüyor diye. Burada kontrastı biraz artırdığımda daha iyi bir etki yakalayacağımı düşünüyorum. Yine benzer renk tonlarına sahip oldu bu ikisi de. Hemen bunu da yapalım aynı şekilde. Turuncuyu artırıyorum. Ve zaten doğa içinde olduğu için yeşil bolca var. Yeşil ton ağırlıklı bir fotoğraf. Bunu da yine 16:9 yapalım. 16:9 etkisini seviyorum. Biraz kontrast verelim. Daha güzel göründü. Bu fotoğrafın orijinal haliyle kıyaslayalım bakalım. Fotoğrafın orjinali bu şekildeydi ve düzenlediğimizde Blockbuster efektiyle bu hale geldi. Hepsine tek tek şöyle bakalım Bu haline getirmek için klavyeden L harfine basıyorum. Bir daha L harfine basarsam bu kenardaki transparanlık gidecek ve tam siyah olacak. Bunu da dip not olarak ekleyelim.

Fotoğraflarınız için alternatif bir renk düzenlemesini göstermek istedim. Özellikle yeşil tonunu sevenler, yeşil ton ağırlıklı fotoğrafa sahip olmak isteyenler bu efekti bolca kullanacaklardır eminim. Sadece Split Toning üzerinde yaptığımız değişikliklerle bile bu şekilde normal fotoğraftan çok daha farklı etkiler alabiliyoruz. Daha film görünümlü, daha sinematik etkiler bunlar. İzlediğiniz için teşekkürler. Dilerim faydalı olmuştur. Yeni eğitimlerde görüşmek üzere.

Popular Tutorials

Lightroom Araç Kutusunu Kişiselleştirme
Lightroom Araç Kutusunu Kişiselleştirme

Adobe programlarının en güzel özelliklerinden biri araç çubuklarının ve panellerin kişiselleştirilebilir olması….

Lightroom’da Blvck Paris Tarzında Fotoğraf Düzenleme
Lightroom’da Blvck Paris Tarzında Fotoğraf Düzenleme

Fotoğraflarınızı Black Paris tarzında bir görünüme kavuşturmanız için yapılması gerekenleri anlatıyorum. Black…

Lightroom’da Çoklu Fotoğraf Düzeni Nasıl Hazırlanır?
Lightroom’da Çoklu Fotoğraf Düzeni Nasıl Hazırlanır?

Bugün Lightroom’da, Lightroom’un pek kullanmadığımız bir modülü üzerinde duruyoruz. Lightroom içerisinde belirlediğiniz…

Fotoğraflara Sinematik Renk Tekniği: Lightroom Blockbuster
Fotoğraflara Sinematik Renk Tekniği: Lightroom Blockbuster

Blockbuster, sinema sektöründe yüksek bütçeyle çekilen ve gişesi iyi olması beklenen filmlere…