Doğum Fotoğrafçılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğum Fotoğrafçılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğum fotoğrafçılığı, doğum adayının hastaneye gelişi ile birlikte başlayan, bebeğin doğum anı ve çocuğun ailesiyle ilk kucaklaşması, büyük aile fertleri ile ilk defa karşılaşması ile devam eden bir çekim türü. Günümüzde doğum fotoğrafçılığı eskiye göre çok tercih ediliyor ve imkanı olanlar hayatlarında sadece bir defa yaşayacakları bu anı ölümsüzleştirmek istiyor.

Doğum fotoğrafçısı doğuma girer mi?

Doğum fotoğrafçılığı bir bebeğin doğum hikayesi olduğundan, fotoğrafçının doğuma girmesi gerekli. Bebeğin, dünyaya geldiği ilk saniyeler, ilk nefes alışı, doktorun bebeği kontrol etmesi gibi olayların hikayeleştirilmesi gerekir. Bu olaylar çekimin en önemli ve en kıymetli anlarındandır.

Doğum fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gerekenler neler?

Doğum fotoğrafçılığı aslında zor bir meslek. Çünkü doğum, tekrarlanması mümkün olmayan bir süreç ve fotoğrafçı doğru zamanda, doğru yerde olmayı bilmeli, hiçbir anı kaçırmamalı. Tabii burada aile mahremiyetinin de önemli bir yeri var. Bu mesafeyi koruyarak, aileyi rahatsız etmeyecek biçimde hareket edilmesi gerekir.

Hastane ışıklarının fazla olması veya yetersiz olması gibi durumlarla da karşılaşıldığından ışık konusunda da hazırlıklı olmak gerekiyor. Tabii ki bir flaş götüremeyeceksiniz ama düşük ışık koşullarında çekim yapabilen bir fotoğraf makinesi ve lens desteğine ihtiyacınız olacak. En önemli doğum fotoğrafçılığı ekipmanı 1.4, 1.8 gibi yüksek diyafram açıklığına sahip bir lenstir. Tabii çekim ayarlarını da iyi bilmeniz, duruma göre ayar değişikliklerini hızlıca nasıl yapılacağına da hakim olmanız gerekir.

[postlink id=”3282″ title=”Neden RAW Fotoğraf Çekmeliyiz?”]

Önemli diğer bir konu da hastanenin kuralları çerçevesinde hareket etmek ve hastane çalışanlarını rahatsız etmeyecek şekilde çekimi gerçekleştirmektir. Siz nasıl mesleğinizi yapmaya çalışıyorsanız, onların da mesleklerini icra etmelerine mani olmamalısınız.

Doğum fotoğrafçısı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir?

Bir ailenin doğum fotoğrafçısını seçerken dikkat ettiği en önemli şey önceki çalışmaları. Siz iyi bir portföye sahipseniz, aile bireyleri sizin bu işin üstesinden gelebileceğiniz hakkında duyacağı endişe azalacaktır. Sonuçta aile bu işi profesyonel birine vermek isteyecektir, çünkü hayatlarındaki en önemli anlardan biridir doğum zamanı.

Doğum fotoğrafçılığına başlamak istiyorsanız ve doğum fotoğrafçılığı işini profesyonel olarak yapmak gibi bir niyetiniz varsa doğum fotoğrafçılığı belgesi veya sertifikası alabilirsiniz. IFSAK tarafından veya başka üniversiteler tarafından verilen kurslara ve atölyelere katılarak bu işi profesyonel olarak yaptığınıza dair bir belge alabilirsiniz. Bu da aile bireyleri, hamileler veya hastalar tarafından size daha farklı ve profesyonel bir gözle bakılmanızı sağlar. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde çok sayıda doğum fotoğrafçılığı kursa veren yerler var. İnternete şehriniz ile arama yaparsanız size en yakın doğum fotoğrafçılığı eğitimi veren yere ulaşabilirsiniz.

[postlink id=”2976″ title=”Stok Fotoğrafçılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler”]

Aile bireyleri genellikle erkek doğum fotoğrafçısından çok, öncelikli tercihi kadın doğum fotoğrafçısıdır. Eğer aile bireyinin böyle bir yaklaşımı varsa bunu da göz önünde bulundurmalı.

Doğum fotoğrafçısı doğumdan önce nasıl bir çalışma yapar?

Fotoğrafçı, aile ile iletişim halinde olmalı. Bebek hakkında cinsiyet bilgileri, doğumun yapılacağı hastane ve doğumu yaptıracak olan doktor bilgileri fotoğrafçı ile paylaşılmalı. Doğum, sezaryen olarak yapılmayacaksa, annenin sancısı geldiği zaman fotoğrafçıya bilgi verilmeli. Eğer doğum sezaryen doğum ise, doğum tarihi önceden yine fotoğrafçı ile paylaşılmalı. Bu nedenle doğum fotoğrafçısı, ekipmanlarını her zaman hazır bulundurmalı.

Doğumdan sonra fotoğraflar ne şekilde sunulur?

Doğum fotoğrafçılarının albüm adeti, albüm büyüklüğü gibi bazı seçenekleri olur. Doğum fotoğrafçılığı ücretleri sizin seçeneğiniz paketlere göre değişim gösterir. Bu paketler aile ile fotoğrafçı arasında anlaşıldıktan sonra fotoğrafçı bu yönde çalışmaya başlar. Fotoğraflar tek tek düzenlenir. Albüm ile birlikte dijital kopyaları da bir DVD’de veya internet üzerinden teslim edilir.

Popular Tutorials

Model Formu Nasıl Yazılır?
Model Formu Nasıl Yazılır?

Modeller, stüdyolar, medya şirketleri, moda markaları gibi yerlerde fotoğrafçılıkla uğraşıyorsanız model formunu…

RAW Fotoğraf Nedir? JPG’den Farkı Var mı?
RAW Fotoğraf Nedir? JPG’den Farkı Var mı?

RAW fotoğraflar JPG çekimlere göre daha fazla renk derinliğine sahip olduğu, kontrast,…

Hafıza Kartları Üzerinde Yazanlar Ne Anlama Geliyor?
Hafıza Kartları Üzerinde Yazanlar Ne Anlama Geliyor?

Kullandığımız birçok cihaz, artık hafıza kartlarıyla entegre olarak çalışıyor. Cep telefonları, tabletler,…

Çalışmalarınızı Sergileyebileceğiniz Online Portfolyo Siteleri
Çalışmalarınızı Sergileyebileceğiniz Online Portfolyo Siteleri

Grafik tasarım, ilüstrasyon veya web tasarımı gibi yaratıcı bir alanda çalışıyorsanız eserlerinizi online olarak sergileyebileceğiniz web sitelerini listeledik.

Stok Fotoğrafçılığı Nedir ve Nasıl Para Kazanılır?
Stok Fotoğrafçılığı Nedir ve Nasıl Para Kazanılır?

Stok fotoğraf siteleri, şirketlerin, blog yazarlarının ve çoğunlukla ajansların kullandığı fotoğraf satın…

Arka Planı Bulanık Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Arka Planı Bulanık Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Fotoğraf çekimlerinde arka planı bulanıklaştırma, flulaştırma nasıl yapılır, arka planı bulanık fotoğraf…