After Effects Sıvı Animasyon Efekti Nasıl Yapılır?

After Effects’te hareketli sıvı efekti, nesnelerin birleşme efekti nasıl yapılır, bu videoda, bu After Effects eğitiminde bunu göstereceğim.

Öncelikle yeni bir kompozisyon oluşturuyorum, 1920*1080 ebatlarında olacak. Siyah arka plana, sahip beş saniyelik bir kompozisyon olabilir. Şimdi sahneye bir daire çizeceğiz. Yukarıdaki araç kutusunda Elips Tool’u seçelim. Sonrasında bir daire çizeceğiz, Fill değerinden rengini belirleyebiliriz. Beyaz bir renk yapalım ve dairemizi çizelim. Şu şekilde proporsiyonu bozuk daireler çizmemek için, klavyeden, bu çizimi yaparken, Shift tuşuna basmamız gerekiyor. Shift tuşuna basarak, mükemmel bir daire oluşturmuş olacağız.

Elipsimizi çizdikten sonra Timeline’da bu çizdiğimiz Shape’i seçiyorum. Klavyeden P harfine basıyorum, Position’ın P’si, ve bana sadece Position özelliğini gösteriyor. Şimdi bir Expression yazacağız. Wiggle Kodunu yazacağız, dolayısıyla Expression panelini açabilmem için, klavyeden önce Alt tuşuna basıyorum, Position kelimesinin solundaki ikona bir kere tıklıyorum. Buna tıkladığımda, gördüğünüz gibi, Expression paneli açıldı ve ben buraya Expression kodlarını yazabilirim. Titreme etkisine sahip bir kod yazacağız, o da Wiggle. Yazmaya başlıyorum, Wiggle ve Enter tuşuna basıyorum. parantez içerisinde yazmam gereken 2 değer daha olacak. Bunlardan biri frekans değeri. Frekans değerini bir olarak belirliyorum. Virgüle bastıktan sonra, bu titreşimi yapacağı alanı belirlemem için de, 150 yazıyorum. Bunun bana getirisi şu olacak, 150 pixel civarında bir frekans değerine sahip bir titreşim oluşturacak bana.

Bundan sonraki kısım kolay kısım olacak. Tekrar çizdiğim Shape’i seçerek klavyeden P harfine basıyorum ki kaybolsunlar. Merkez noktası dışarıda kaldı, bunu tam ortasına almam gerekiyor. Şimdi yapmam gereken oluşturduğumuz bu daireyi çoğaltmak. Klavyeden Ctrl + D harfine basıyorum, Duplicate’in D’si, birkaç defa basabilirim. Ve sonrasında seçim aracını alarak, sahne üzerinde bu kopyaladığımız nesneleri dağıtıyorum. Hatta tekrar Shift tuşuna basarak bunların boyutları ile de oynayalım. Oynattığımda, her birinin kendi içerisinde az önce yaptığımız Wiggle efekti sayesinde oynadığını görüyoruz.

Şimdi sahne üzerindeki tüm nesneleri seçiyorum ve klavyeden tekrar P harfine, Position’ın P’sine basıyorum. Zaman çizgisi baştayken, pozisyonun solundaki ikona tıklıyorum ve böylece her birine birer Keyframe vermiş olduk. Timeline çizgisini biraz ileri doğru kaydırıyorum, burada bizim amacımız, tüm bu nesneleri tek bir yere toplamak.

Şimdi tekrar Ctrl + A ile tamamını seçiyorum. Ve klavyeden P harfine basıyorum ki az önce açtığımız Position efekti gözden kaybolsun. Boş bir alana sağ tıklıyorum, New diyerek yeni bir Adjustment Layer oluşturuyorum. Gördüğünüz gibi diğerlerinin üzerine bir Adjustment Layer oluşturdu. Şu anda benim Effects paneline ihtiyacım var. Eğer bu panel sizde görünmüyorsa, Window’un altındaki Effects seçeneğinin işaretli olduğuna emin olun. Buraya Blur efekti yazacağım. Gaussian Blur efekti yazıyorum ve bunu Adjustment Layer’ın üzerine sürüklüyorum. Kenarları belli olmayacak derecede bu bulanıklık seviyesini artırıyorum.

Şimdi başka bir efekte ihtiyacım var. Effects paneline Matte yazıyorum. Matte efektinin altında Matte Choker efektini göreceksiniz. Bunu da yine Adjustment Layer’a sürüklüyorum. Birbirlerinin yanına yaklaştıkları zaman, sanki sıvı efektini vermişiz gibi bir görünüme sahip oldu. Kenarları hala biraz bulanık görünüyor. Bu bulanıklığın üstesinden de yine az önce eklediğimiz Matte Choker efektinin parametreleriyle oynayarak gidereceğiz. Softness değerini biraz azaltmam lazım. 5 yapalım, bakın kenarları biraz daha keskin oldu. 3 yaparsam, bir miktar daha keskinleşecek. Bunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Şimdi animasyona baktığımızda tam da istediğimiz gibi bu sıvı animasyonunu gerçekleştirmiş olduk. Sahne üzerindeki tüm nesneleri tekrar seçip klavyeden P harfine basalım. Ama önce en yukarıda Adjustment Layer’ı olduğu için bunu kilitlemeniz gerekiyor. Timeline bölgesinde, kilit ikonunun altındaki yere tıklarsanız eğer, nesneleri böylece daha rahat kontrol edebileceksiniz.

Popular Tutorials

After Effects Gölgeli 3D Yazı ve Logo (Intro) Animasyonu
After Effects Gölgeli 3D Yazı ve Logo (Intro) Animasyonu

After Effects ile metinlere 3d yazı efekti için gölge efekti nasıl verilir?…

Caddede İlerleyen Araba Animasyonu
Caddede İlerleyen Araba Animasyonu

Bu derste After Effects‘te parallax efekti ile ilgili bir çalışma yapacağız. Ana…

After Effects İçin Ücretsiz ve Mükemmel Geçiş Efektleri
After Effects İçin Ücretsiz ve Mükemmel Geçiş Efektleri

After Effects’teki geçiş efektleri arasında en popüleri olan, onlarca farklı geçiş efektini…

Videolarda Arka Plan Silme | Yeşil Perdesiz Arka Plan Temizleme
Videolarda Arka Plan Silme | Yeşil Perdesiz Arka Plan Temizleme

Adobe After Effects ile videolardaki nesneleri arka plandan ayırmak, hareketli objelerin arkasını…

After Effects ve Müzikten Bağımsız Ses Dalgası Efekti Yapımı

Bu eğitimde After Effects ile basit bir ses dalgasının nasıl yapıldığını gösteriyorum….

After Effects ile Profesyonel Logo Animasyonu Nasıl Yapılır?
After Effects ile Profesyonel Logo Animasyonu Nasıl Yapılır?

After Effects programı kullanarak sabit logoları hareketlendirme ve profesyonel logo animasyonları eklentisiz…